Bertie Koussen

8 maart 2022

Tegenwoordig is het bijna mode om rimpels, plooien en vouwen in je gezicht op te vullen met fillers en injectables. Vaak grijpt men ook naar de spierverslapper botox. Men denkt dat het gezicht helemaal glad moet zijn. Men wil jonger lijken in het gezicht al vertelt het lichaam vaak heel duidelijk het tegendeel.

Is het wel raadzaam om alle lijnen en lijntjes in het gezicht weg te halen? Maar welke betekenis hebben lijnen en lijntjes in het gezicht? Wat vertellen zij ons?

Lachlijnen en hartlijnen

Professor Paul Bouts, onze overleden leraar in de Psychognomie, zei steeds dat rimpels en lijnen en lijntjes in ons gezicht tekenen zijn van de inspanningen die je in je leven hebt geleverd maar ook van allerlei zaken die je hebt meegemaakt.

Een gezicht zonder rimpels, lijnen en lijntjes is net als een blanco bladzijde in een spannend boek zei hij steevast. Nietszeggend!!!

Bekijkt men rimpels vanuit het standpunt van de Patho-Physiognomie (de ziekteleer betreffend – ik noem het liever gezondheidsleer) dan wordt het helemaal duidelijk waarom hij dit zei.

Laten wij enkele belangrijke plekken op ons gelaat eens nader bekijken.

Er lopen twee lijnen vanaf je neusvleugels verticaal in de richting van je mondhoeken. Deze lijnen mogen de mondhoeken niet raken en niet voorbij jouw mondhoeken gaan. Zij staan bekend als de lachlijnen in de Chinese Gelaatkunde of de hartlijnen in de Westerse Gelaatkunde. Je herkent meteen een goede lach vanuit het hart door de volle belijning die zichtbaar wordt. Een geveinsde lach herken je zo ook snel.

Ze vertellen ook over je emotionele toestand en jouw manier van communiceren. Bij mensen met diepere lijnen toont het aan dat ze communicatiever zijn over emoties en gevoelens. Ze zijn spontaner en de communicatie verloopt vlotter.

De Patho-Physiognomiek noemt deze twee lijnen de hartlijnen. Zij geven een duidelijke indicatie van de fysieke toestand van hartzakje, de sinus- en AVknoop, de boezems, de kleppen en de kamers.

De kenmerken zijn verkleuringen, veranderingen van huidstructuur en andere oneffenheden op deze lijnen. Je moet natuurlijk goed beleerd zijn en een goed geoefend oog hebben om deze indicaties adequaat te kunnen lezen.

Haal je deze lijnen weg met botox, dan is het niet meer mogelijk om een goede diagnose te maken van de fysieke toestand van je hart.

Mondhoeken omhoog of mondhoeken omlaag

Zowel in de westerse als in de Chinese methode van het lezen van het gezicht wordt gekeken naar de mondhoeken. Mondhoeken naar boven geven aan dat de persoon een zeer positief, opgeruimd en vrolijk karakter en levensinstelling heeft. Het toont aan dat de persoon in zijn of haar leven heel veel positieve en blije ervaringen heeft meegemaakt. Derhalve staan de mondhoeken nog steeds mooi omhoog.

Daarentegen neigen mensen met de mondhoeken omlaag naar een negatief, somber en wantrouwend of argwanend karakter en levensinstelling. Het is eigenlijk heel logisch want dergelijke mensen hebben in hun leven veel negatieve en sombere ervaringen meegemaakt. Mensen met omlaag hangende mondhoeken kunnen vaak een chaotisch gedrag vertonen en kunnen vaak snel geïrriteerd raken.

Ingescheurde mondhoeken en horizontale lijnen die dit inscheuren suggereren zijn een teken dat het niet goed gesteld is met jouw spijsvertering, vooral de maag.

Naargelang de structuur van de boven- en onderlip en de daarbij horende verkleuring kan het zelfs laten zien dat er zich parasieten en bacteriën hebben genesteld in jouw spijsverteringssysteem.

Zoals reeds eerder vermeld mogen de hart- of lachlijnen niet de mondhoeken ingaan. Dit duidt op aanwezige of komende problemen met je maag. In de Chinese gelaatkunde wordt dit fenomeen zelfs beschreven als “de slang kruipt in de maag”. Niet goed dus.

De plek onder je neus tot de rand van je bovenlip en links en rechts afgebakend door de hart- of lachlijnen wordt het pallium of de mantel genoemd. Dit gebied is ongelooflijk belangrijk vooral in de Patho-Physiognomie. Bij sommige vrouwen lopen in dit gebied vele verticale lijntjes die zelfs doorlopen tot in de bovenlip. Bij de schoonheidsspecialisten staan deze vele kleine maar vaak diepe lijntjes bekend als “het plooienrokje”. Dit is een aanduiding dat het hormoonsysteem onder druk staat. Het is vooral een aanwijzing van tekort aan oestrogeen.

Het is nu wel duidelijk dat lijnen en lijntjes en rimpels niet zomaar weggespoten kunnen worden omdat zij een belangrijke indicatie geven van het wel en wee van jouw inwendig lichaam.