Bertie Koussen

20 december 2021

Kan jouw lichaam weerstand bieden aan geestelijke en lichamelijke stress, vermoeidheid en ziektes?

Agressieve Omikron variant ligt op de loer volgens het RIVM. Volgens het RIVM loopt heel Nederland het risico massaal besmet te worden met deze onbekende variant. Men weet echter nog maar heel weinig over deze variant maar men jaagt de mensen wel de stuipen op het lijf! Momenteel proberen kranten en andere mediaberichten ons te doen geloven dat ons lichaam niet in staat is om zich hiertegen te weren.

Vandaar de ongelooflijk agressieve BOOSTER campagne.

Maar we kunnen ons afvragen hoe sterk onze gezondheid wel is. Kun je aan een mens zien hoe sterk hij qua lichamelijke weerstand is? Kun je aan een mens zien of hij zelden of nooit ziek is of dat iemand veel vatbaarder is om ziek te worden? Welke personen moeten extra letten op hun gezondheid?

Het doet er niet toe of iemand groot, breed, smal, klein, rond of wat dan ook is. Wij kijken als eerste naar de afstand van vooroorpunt tot vooroorpunt. Wat bedoel ik hiermee? Zoek op de plek voor jouw oor naar het punt waar het kaakkopje scharniert. Meestal is het plekje licht ingedeukt. Dit is het vooroorpunt. Zoek het zelfde plekje op aan de andere kant. Dan kun je de afstand zien van vooroorpunt tot vooroorpunt.

In de leer der Psychognomie van professor Bouts speelt deze afstand een zeer belangrijke rol. Hij noemt deze punten de pre-auriculaire punten dus vertaald de vooroorpunten. Bij mensen bij wie deze afstand van vooroorpunt tot vooroorpunt breed is weten wij dat hun lichamelijke weerstand of weerbaarheid groot is. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld urenlang hard werken, sporten of zwaar lichamelijk bezig zijn. Hun herstellingstijd of recuperatie verloopt ook heel snel. Daarna kunnen zij weer hard presteren. Deze mensen worden normaliter zelden of nooit ziek dankzij deze lichamelijke weerstand.

Mochten zij toch ziek worden dan zullen zij ook snel recupereren van de ziekteverschijnselen. Kinderen met een grote afstand tussen de vooroorpunten (brede kop) zijn meestal erg druk en zijn steeds in beweging. Deze kinderen krijgen snel de stempel opgedrukt van ADHD. Dit hoeft in vele gevallen niet zo te zijn want zij zijn van nature gewoon drukker.

Daarentegen geldt voor mensen met een smalle afstand tussen de vooroorpunten, dus zoals Bouts het noemt een smal pre-auriculair, dat ze sneller moe worden van lichamelijke inspanningen. Zij kunnen ook sneller ziek worden en herstellen langzamer van de ziekteverschijnselen. In tegenstelling tot kinderen met een breed hoofd kunnen smalhoofdige kinderen veel rustiger zijn. Echter omdat zij zich niet willen laten kennen gaan zij snel over grenzen van hun lichamelijke weerstand. Dan belanden ook zij in de mallemolen van druk zijn en druk spelen. Bij de arts krijgen ook zij de stempel van ADHD. Geheel onterecht.

Een mens met een duidelijke dik gevormde oorrand laat zien dat zijn lichamelijke weerstand ook sterk is. Een dikke oorrand zal dus de kracht van de brede kop versterken. Zien wij bij deze dikke oorrand tevens een dikke mooi gevormde oorlel dan duidt dit nog meer op een zeer sterke lichamelijke weerstand. Onze oorlellen worden door Bouts de reservetanks genoemd van onze lichaamssappen.

Zijn onze lichaamssappen gezond en in grote mate aanwezig kan het duidelijk wijzen op een gezond en lang leven. Dus een mens met een grote afstand tussen de vooroorpunten plus dikke stevige oorranden plus dikke stevige oorlellen kan bouwen op een zeer sterke lichamelijke weerstand. Hij zal zelden of nooit ziek zijn. Hij zal snel kunnen recupereren uit geestelijke en lichamelijke stress, ziektes en vermoeidheid.

Daarentegen hebben degenen met een kleine afstand tussen de vooroorpunten plus smalle of geen oorranden plus kleine of geen oorlellen veel minder lichamelijke weerstand. Zij zullen heel goed op hun gezondheid moeten passen. Zij zullen ook veel langzamer recupereren uit geestelijke en lichamelijke stress, ziektes en vermoeidheid. Uiteraard is een gezonde levensstijl zeer belangrijk om te onderhouden. Verder is het temperament waarin je je bevindt mede van doorslaggevende aard: Sanguïnisch, flegmatisch, cholerisch, melancholisch.

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met een sanguïnisch temperament veel minder vatbaar zijn voor stress in het algemeen en uiteraard voor ziektes.

Tot slot speelt knuffelen en geknuffeld worden eveneens een zeer belangrijke rol doordat het hormoon oxytocine wordt geproduceerd. Oxytocine speelt een belangrijke rol in de hersenen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Dit hormoon versterkt tevens het immuunsysteem.

Dus blijf vertrouwen op het zelfherstellend vermogen van jouw lichaam.